Candela originală a Mariei Brâncoveanu, readusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou (GALERIE FOTO) | Agerpres

Candela originală a Mariei Brâncoveanu, care s-a aflat în custodia Muzeului Național de Istorie a României, a fost readusă marți, după 45 de ani, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou și repusă deasupra mormântului fără nume al lui Constantin Brâncoveanu.

“Este un element de mare emoție pentru noi toți, pentru credincioșii acestei biserici și pentru toți românii în general. Candela a fost luată în custodie de Muzeul Național de Istorie în anul 1971. Remarcabil este că această candelă a fost păstrată în condiții foarte bune și nouă ne revine sarcina de o păstra în continuare în aceleași condiții și de a apela atunci când este cazul la competența specialiștilor. Acest odor bisericesc, un obiect de patrimoniu bisericesc, poate fi văzut de toată lumea, dar responsabilitatea noastră este de a o păstra în siguranță și în condiții optime pentru ca generațiile viitoare să aibă aceeași bucurie ca noi astăzi”, a declarat, pentru AGERPRES, părintele paroh Emil Cărămizaru.

El și-a exprimat bucuria că obiectul de cult a fost reașezat deasupra mormântului Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, locul său inițial, cu o săptămână înainte de prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni.

Directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a calificat evenimentul drept “un act de normalitate și dreptate”.

“Candela a ajuns la noi la cererea fostului paroh din anii ’70 și cât a stat la noi aceasta s-a bucurat de prețuirea care i se cuvine. A fost prezentată în expoziția permanentă a muzeului și a fost văzută de milioane de vizitatori. Din 2002 și până în prezent a fost protejată în depozitul Tezaurului istoric într-un loc foarte sigur, unde condițiile de conservare sunt adecvate, ca dovadă că am restituit o piesă într-o stare de conservare impecabilă. Sper ca și de acum încolo noii-vechi administratori ai piesei să facă tot ce este posibil ca această piesă să fie protejată și să i se asigure condițiile de conservare”, a mai spus directorul MNIR.

La rândul său, acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, a declarat că “acest gest este unul cu o valoare istorică”, “un moment important” pentru cei care cinstesc amintirea lui Brâncoveanu.

“Este un gest cu valoare istorică, un moment important pentru noi cei care cinstim amintirea lui Brâncoveanu și care îi cinstim pe toți cei care au păstrat vie tradiția acestui voievod martir. O candelă care, timp de două veacuri și mai bine, a fost pusă pe mormântul — într-un fel secret, cu o lespede fără inscripție — al lui Constantin Brâncoveanu. În 1720, doamna Maria, care a asistat la execuția soțului și a fiilor săi, venea cu trupul și îl îngropa în taină, singurul lucru care vorbea despre mormânt fiind inscripția de pe candelă. Până în 1914, când a fost citită inscripția, nu s-a știut mai nimic, deși tradiția vorbea despre trupul principelui și apoi al soției sale din Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Apoi, din 1914, s-a știut bine acest lucru”, a spus Theodorescu.

Pentru recuperarea candelei au fost întreprinse demersuri pe lângă Ministerul Culturii și Muzeul Național de Istorie a României care au durat aproximativ doi ani.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, în anul 1914, când se împlineau două secole de la martirizarea Sfinților Brâncoveni, a fost scoasă la lumină inscripția de pe candela așezată în 1720 deasupra mormântului voievodului Constantin Brâncoveanu din Biserica Sfântul Gheorghe Nou.

sursa: AGERPRES/(A, AS — autor: Livia Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)