Subscribe via RSS Feed

În Biserica voievodală Sfântul Gheorghe-Nou, de la Kilometrul Zero al României va fi așezat și un obiect cu valoare istorică deosebită, masca mortuară a poetului național Mihai Eminescu


În biserica unde se află mâna cea dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, va fi așezat și un obiect cu valoare istorică deosebită, masca mortuară a poetului național Mihai Eminescu.

Masca mortuară a poetului Mihai Eminescu a fost făcută de către sculptorul Filip Marin, la Spitalul Brâncovenesc, cu o zi înainte ca trupul neînsuflețit al poetului să fie depus în Biserica voievodală Sfântul Gheorghe Nou din București. După câte ştiu Filip Marin a făcut câteva replici. Una se află şi la Muzeul Literaturii Române”, spune părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii voievodale de la Kilometrul Zero al României.
„Îi mulțumim, cu recunoștiință, doamnei Ruxandra și familiei sale pentru acestă donație și, în înțelegere cu dânsa, vom cere sfatul unui expert în vederea autentificării acestui obiect atât de prețios. Această mască mortuară a lui Mihai Eminescu este ţinută în biserică şi păstrată în siguranţă. Desigur, până la amenajarea unei săli muzeale a bisericii, după autentificare vom cere binecuvântarea, încercând să o expunem într-un spaţiu adecvat pentru a fi văzută de credincioşii şi vizitatorii acestui sfânt lăcaş brâncovenesc”, e recunoscător părintele Cărămizaru.

 

 


Biletul de adio al lui Eminescu

Specialista în istoria artei spune că, sub perna pe care poetul naţional şi-a dat ultima suflare, s-a găsit un bilet pe care era scris: „Atâta foc, atâta aur. Atâtea lucruri sfinte. Peste întunericul vieţii, ai revărsat, Părinte!”. Profesoara de istoria literaturii este sigură că imagina lui Eminescu a fost voit întinată: „S-a spus despre el că a murit având sifilis. Or, asta este imposibil! Un om cu boala aceasta, în fază terminală, nu putea scrie un astfel de bilet de adio, către omenirea căreia i-a închinat sufletul și viața prin scrierile sale!”.

Ruxandra Ilie e convinsă că aceasta e dovada supremă că Eminescu era un mare creştin, cu credinţă vie în Dumnezeu: „El a spus că Dumnezeu este Părintele poporului român. Venea fecvent la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou unde se ruga. În această biserică era o icoană care reprezenta Sfânta Treime şi Maica Domnului în genunchi înaintea acesteiea, rugându- se pentru sufletele noastre. Eminescu era văzut adesea aplecat asupra ei. Tot aici și-a dorit să fie adus, înainte să fie îngropat. Și aici a fost prohodit”.

Istoricul măștii misterioase

„E frumos că părintele Emil Cărămizaru, parohul bisericii de suflet a lui Eminescu, îi păstrează vie amintirea. Îi face parastase după rânduială şi vine atâta lume…”, se emoţionează profesoara. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a hotărât să doneze masca Bisericii Sfântul Gheorghe Nou: „Consider că aici este locul său. Aici, Mihai Eminescu se simțea în casa Părintelui său, Dumnezeu, căruia îi mulțumea în acel bilet de adio. Nu putea să rămână acasă, pe un raft al bibliotecii, chit că era alături de operele sale…”.

După autentificare, va fi expusă la Biserica Sf. Gheorghe Nou

Doamna Ruxandra Ilie, enoriaşă a bisericii Sfântul Gheorghe- Nou, a dorit să doneze acest obiect cu valoare de simbol sfântului lăcaş brâncovenesc. „Aşa cum se ştie, poetul de suflet al românilor, Mihai Eminescu, obişnuia să poposească uneori în această biserică emblematică a Bucureştilor şi a României, unde a primit şi slujba de înmormântare, în ziua de 17 Iunie 1889. 

Părintele Emil Nedelea Cărămizaru a primit spre păstrare, din mâna doamnei profesoare Ruxandra Ilie, masca funerară a poetului nostru național

 

sursa: evz.ro

Category: Articole in presa, Odoarele bisericii

About the Author:

Comments are closed.