Subscribe via RSS Feed

Prezentare

BISERICA SFÂNTUL GHEORGHE NOU, LĂCAŞ VOIEVODAL AL SFINŢILOR MARTIRI BRÂNCOVENI ,

MONUMENT DE ARTĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ –

 BUCUREŞTI,

KILOMETRUL ZERO AL ROMÂNIEI

8742842

Biserica Sfântul Gheorghe Nou

Biserica Sfântul Gheorghe Nou se află în inima Bucureştilor, la Kilometrul Zero al României şi este  cea mai importantă ctitorie eclesială a Sfântului Martir şi Voievod Constantin  Brâncoveanu (1688-1714).  Aceasta este singura biserică din Capitală, ctitorită de catre Sfântul Voievod si Martir, care a rămas până în zilele noastre.

Km0_romania
Monumentul “Kilometrul Zero” al României

Mormantul Sfântului Martir  Constantin Brâncoveanu, mana Sfantului Ierarh Nicolae, icoana facatoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva (Sfanta Vineri), icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din secolul XVIII, sfantul epitaf lucrat de Maria Brancoveanu in timpul exilului sau, candela din argint filigranat de deasupra mormantului domnesc sunt doar o parte din sfintele odoarele  pe care le gasim in biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucuresti, asezata cu vrerea lui Dumnezeu la kilometrul Zero al României.

De la martirizarea domnitorului Constantin Brancoveanu si a fiilor sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei, precum si a sfetnicului Ianache Vacarescu au trecut 298 de ani, iar ei au fost cinstiti ca martiri chiar dupa sacrificiul lor pentru Hristos si Biserica lui cea sfanta, pentru neamul romanesc. Anul 2014 va fi anul Sfintilor Martiri Brancoveni intrucat se implinesc 300 de ani de la sfantul lor martiriu.

Mormântul domnitorului martir aflat în biserica voievodală Sfântul Gheorghe Nou a fost acoperit la anul 1720 de către Doamna Maria Brâncoveanu, soţia voievodului martirizat,  cu o placa de marmura alba, pe care nu s-a scris nimic pentru ca nu cumva turcii sa-l profaneze, stiut fiind faptul ca voievodul Constantin Brancoveanu fusese condamnat de catre turcii pagani pentru hainie, adica tradare.

In anul 1914 s-a descoperit candela de argint de la mormant cu inscriptia: ”această candelă, ce s-a dat la Sveti Gheorghie cel Nou, luminează unde odihnesc oasele fericitului domn Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod… iulie, în 12 zile,  leat 7228 (1720)”.

 De atunci, la mormantul cu sfintele oseminte mucenicesti au inceput pelerinaje ale credinciosilor din toata tara si de peste hotare, oamenii recunoscand prin aceasta sfintenia singurului domnitor roman care a preferat sa moara decat sa-si lepede credinta ortodoxa.

Asadar putem spune, pe drept cuvant, ca aceasta biserica monument istoric de categoria A este cu adevarat un edificiu eclesiastic de mare pret pentru spiritualitatea noastra ortodoxa si pentru cultura noastra nationala.

De istoria acestei unice si ultime ctitorii   a Sfantului Martir Constantin Brancoveanu din Capitala Romaniei se leaga personalitati de varf ale natiunii romane, incepand cu Voievodul intregitor de neam Mihai Viteazul, care la anul 1599, dupa marturia cronicarului Radu Greceanu, impreuna cu sotia sa doamna Stanca daruiesc mana dreapta a Sfantului Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Dupa aceea, in ziua de 29 iunie a anului 1707 Maria Sa Voda Brancoveanu isi vede tarnosita ctitoria sa ultima si preamareata si frumoasa, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Nu in ultimul rand trebuie mentionata o alta mare personalitate a neamului romanesc, poetul national Mihai Eminescu, care obisnuia sa vina la aceasta sfanta biserica pentru a se reculege si unde in ziua de 17 iunie 1889 primeste slujba de inmormantare chiar in acest sfant locas.

Asadar, iata trei varfuri ale spiritualitatii noastre romanesti si ortodoxe legate de acest sfant asezamant brancovenesc…