Subscribe via RSS Feed

Odoarele Bisericii SFÂNTUL GHEORGHE NOU

Biserica voievodală Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, KM.  Zero, adăposteşte pe lângă sfintele moaşte ale ctitorului ei, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, şi un alt odor de mare preţ duhovnicesc, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae,  Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, dar de suflet al voievodului Mihai Viteazul şi al soţiei sale, Doamna Stanca.

Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe“ – Nou,  Emil Nedelea Cărămizaru

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-Vi~38

Racla cu moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~117

Mormântul  Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu

Sfintele moaşte sunt aşezate spre veşnică închinare, în partea dreaptă a naosului bisericii, intr-un frumos baldachin lucrat in stil brâncovenesc din stejar masiv. Credincioşi din toată ţara vin să se închine cu evlavie şi credinţă la moaştele făcătoare de minuni ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, ocrotitorul familiei şi al copiilor, al tuturor celor necăjiţi şi al celor aflaţi în felurite suferinţe.

Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae

Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei (mâna dreaptă), dăruită Bisericii Sfântul Gheorghe Nou la anul 1599 de către Voievodul Mihai Viteazul şi soţia sa doamna Stanca ( cf. cronicarului Radu Greceanu)

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~106

Baldachinul si racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae

În apropierea mormântului ctitoricesc, se află cunoscuta icoană făcătoare de minuni “Sfânta Vineri” (Sfânta Cuvioasă Parascheva) – sec. XVIII – XIX . Ea a fost adusă spre închinare, în Biserica Sfântul Gheorghe Nou, după demolarea Bisericii Sfânta Vineri din Capitală in timpul perioadei comuniste. Această sfântă icoană a fost restaurată în anul 2008.

Icoana făcătoare de minuni a “Sfintei Vineri”

De asemenea, in biserică se afla un alt odor deosebit, este vorba de sfântul epitaf lucrat în fir de aur de către Doamna Maria Brâncoveanu şi stropit cu lacrimile sale după pierderea mucenicească a soţului său, a celor patru copii şi a ginerelui său, petrecută la Constantinopol in ziua de 15 august 1714.

Sfântul epitaf al Mariei Brâncoveanu

O altă icoană la care credincioşii din întreaga ţară au o evlavie deosebită este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (sfârşitul sec. XVIII), aşezată în naosul bisericii, în apropierea raclei cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (sec. XVIII)

In biserica se afla inca o icoana a Sfintei Cuvioase Parascheva, foarte veche si ea,  care are o valoare artistica si spirituala insemnata, ce dateaza din sec. al XVIII-lea.

La punerea pietrei de temelie a Bisericii Sfânta Vineri, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dăruit acestei biserici, un veşmânt al Preacuvioasei Parascheva, care va rămâne spre smerită şi sfântă închinare in biserica Sfântul Gheorghe Nou până la ridicarea Bisericii Sfânta Vineri.

Sunt şi alte multe icoane şi odoare cu o valoare duhovnicească şi istorică deosebită, care mângâie sufletele credincioşilor care cu credinţă, evlavie şi speranţă în bunul Dumnezeu păşesc pragul acestei sfinte biserici, încarcată de nenumărate daruri sfinte şi de o istorie atât de bogată, spre slava Sfintei Treimi şi pomenirea neamului românesc!

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~116

Mormantul si candela din argint filigranat a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu

 

Icoane din catapeteasma Bisericii Sfântul Gheorghe Nou

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~145

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~134

 

 

Catapeteasma Bisericii Sfântul Gheorghe Nou

 

 

 

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~129

Biserica Constantin Brancoveanu Bucuresti - Foto_Aurel-V~132

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Category: Hramurile bisericii, Odoarele bisericii

About the Author:

Comments are closed.