Subscribe via RSS Feed

Evenimente prilejuite de ziua Sfantului Ierarh Nicolae la biserica Sfantul Gheorghe Nou – KM 0

icoana_Sf_Nicolae

Luna Decembrie este o lună plină de sărbători, iar prima dintre acestea este serbată în fiecare an pe 6 decembrie, atunci când Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae. Şi pentru biserica noastă este un prilej de mare bucurie deoarece în Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou se găsesc moaştele cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh.

Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae

Este o tradiţie ca la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală să fie organizate o serie de evenimente pentru a marca ziua Sfântului Ierarh Nicolae.

Joi, 4 decembrie, la ora 10:00 părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru va face o vizită la Spitalul Fundeni, Secţia Oncologie, acolo unde sunt internaţi copiii bolnavi de cancer. Părintele obişnuieşte să meargă în vizită în tot timpul anului, nu doar de Moş Nicolae, dar acum merge ca reprezentant al Sfântului Ierarh pentru a le aduce o rază de bucurie. Le va dărui celor mici dulciuri, jucării,  iconiţe şi va sta de vorbă cu ei şi cu părinţii acestora pentru a le mângâia sufletele cu vorbe bune şi încurajatoare.

Programul închinat Sfântului Ierarh Nicolae va continua vineri, 5 decembrie, de la ora 8:30, la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou de la Kilometrul 0 al Bucureştiului, acolo unde dimineaţă va fi săvârşită Sfânta Liturghie. La ora 10:30, după Sfânta Liturghie, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, dar şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu vor fi scoase afară, la intrarea în biserică pentru ca fiecare credincios să se poată ruga.

2014.08.13---bis-sf-gh-nou-dupa-restaurare---152_w747_h800_q100

Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi să treacă prin faţa sfintelor moaşte mii de credincioşi. Oamenii suţin că aceste sfinte moaşte sunt din cele mai vechi timpuri sursa unor tămăduiri miraculoase, în special în cazul celor mici.

Minunile pe care Sfântul Ierarh Nicolae le face cu cei care i se roagă, ajutorul pe care îl oferă oricui are încredere, binefacerile de care se bucură orice om, indiferent cât de gravă este problema în care se găseşte, dar mai ales liniştea şi rezolvările pe care Sfântul le dă oricui îşi pune nădejdea în ajutorul său, este o dovadă că sfântul este grabnic ajutător.

Este poate cel mai cunoscut şi iubit sfânt, atât de cei mari, dar şi de cei mici.

În tradiţie, este protectorul copiilor, cel care le aduce daruri în fiecare an. A rămas până azi în memoria oamenilor ca fiind foarte generos, mai ales cu cei aflaţi în suferinţă, cu cei bolnavi şi săraci. Sântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul prin excelenţă al copiilor, elevilor, marinarilor, pescarilor, farmaciştilor, parfumierilor, dogarilor, fetelor sărace şi al celor care urmează să se căsătorească, avocaţilor şi al celor care suferă nedreptăţi la judecată.

Viaţa sfântului este impresionantă şi cu siguranţă merită citită şi descoperită şi pe cât ne este în putere să punem în practică din învăţăturile sale, să încercăm fiecare, după posibilităţi să îi urmăm exemplul de generozitate şi milă faţă de aproapele nostru.
Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae începe încă din secolul al VI-lea, în Asia Mică. Încă din acele vremuri oamenii obişnuiau să meargă în pelerinaj să se roage la mormântul său care se află în afara oraşului Mira Lichiei, iar documentele vremii arată că la Constantinopol, în această perioadă existau deja 25 de biserici închinate sfântului.
S-a născut în părţile Lichiei, în cetatea Patara. Părinţii săi, Teofan şi Nona, erau din neam bun, bogaţi, dreptcredincioşi şi duceau o viaţă plăcută lui Dumnezeu. Copilul cu care au fost binecuvântaţi l-au numit Nicolae, nume care se traduce prin „biruitor de popor”. Încă de la naştere s-a arătat a fi plăcut lui Dumnezeu: nu sugea lapte miercurea şi vinerea decât o dată, seara. Când a crescut a început să se roage, petrecea mult timp în biserică şi se ruga câte o zi şi o noapte neîntrerupt. A devenit preot şi nu după mult timp părinţii săi au murit. El a împărţit averea celor săraci, amărâţi, bolnavi.

Se ştie că este ajutătorul fetelor sărace şi al celor lipsiţi pentru că odată, în viaţa sa a ajutat un tată care avea trei fete bune şi cuminţi să depăşească sărăcia. Omul se ruga la Dumnezeu să îl ajute, dar neavând niciun ajutor s-a gândit să îşi vândă fetele pentru bani, să le dea desfrâului. Atunci Sfântul Nicolae a auzit de el şi necazul lui şi noaptea a aruncat pe geam trei legături cu bani de aur pentru fiicele omului credincios.

Aceasta este doar una din minunile pe care Sfântul Ierarh Nicolae le-a săvârşit în timpul vieţii, dar sunt multe şi nenumărate minunile pe care le săvârşeşte în zilele noastre cu cei care au încredere în puterea sa, cu cei care i se roagă şi sunt convinşi că Sfântul le vine în ajutor. De aceea şi noi, cei care credem în puterea sa, în ajutorul său să ne rugăm la racla cu sfintele sale moaşte şi să îi cerem ajutorul şi mijlocirea pentru mântuirea noastră!

Category: Hramurile bisericii

About the Author:

Comments are closed.