Subscribe via RSS Feed

Candela originală a Mariei Brâncoveanu s-a reîntors, după 43 de ani, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou | Știrile TVR

Candela originală a Mariei Brâncoveanu luminează din nou, după 43x` de ani, mormântul voievodului martir al tării Românești. A fost readusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, cu o săptămană înainte de prăznuirea Sfinților Martiri Brâncoveni.

Opera, de o valoare istorică importantă, a fost până acum în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Candela lucrată în argint filigranat conține o mărturie inscripționată la dorința Mariei Brâncoveanu, soția voievodului român. “Această candelă, ce s-a dat la Sveti Gheorghe cel Nou, luminează unde odihnesc oasele fericitului domn Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod”.

Candela din Biserica Sfântul Gheorghe Nou ne amintește de trecutul dramatic marii familii boierești domnitoare.

Rămășițele domnitorului aruncat în Marea Marmara au fost recuperate, în secret, de soția lui și înhumate într-o criptă chiar în biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. Piatra de mormânt nu era inscripționată, de teamă ca turcii să nu îi pângărească mormântul.

Maria Brâncoveanu a consemnat această punere a candelei deasupra mormântului voievodal prin epitaful pus pe această candelă. În anul 1914, Virgil Drăghiceanu a identificat în scris că marele voievod a fost adus în această biserică.

Din 1971, candela a fost păstrată la Muzeul Național de Istorie, iar marți a fost redată bisericii.

“Această candelă trebuie să fie protejată în continuare cam tot atât cât a fost la Muzeul Național. Vorbim nu numai de protecția fizică, ci mai ales una legată de condiția ei de starea de conservare, deoarece o biserică nu este întotdeauna locul cel mai bun pentru păstrarea unor obiecte fragile”.

În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca voievodul Brâncoveanu să fie canonizat și, astfel, a intrat în rândurile martirilor ortodoxiei.

sursa: știrile.tvr.ro

Category: 3 Sfinţii Martiri Brancoveni, Articole in presa, Mormântul şi moaştele Sfinţilor Martiri Brâncoveni

About the Author:

Comments are closed.