Subscribe via RSS Feed

Candela Mariei Brâncoveanu s-a întors acasă, după 45 de ani, la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou | Autor: Mihnea-Petru Pârvu

18-caramizaru-candela-rzv-465x390Bijuteria cântărește 12 kilograme de argint pur și, din 1971, a fost în custodia Muzeului Național de Istorie

De ieri, de la ora 11.30, după 45 de ani, candela de argint a Mariei Brâncoveanu veghează din nou, după 45 de ani, deasupra mormântului Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, din Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, de la Kilometrul Zero al României, din București. Din 1971, candela, veche de aproape trei secole, a fost găzduită de Muzeul Național de Istorie al României (MNIR). Prezent la ceremonialul bisericesc din ctitoria lui Constantin Brâncoveanu, din centrul Capitalei, directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a povestit cum a ajuns această candelă în custodia Muzeului Național și de ce este ea așa de prețioasă: „În 1971, la cererea parohului de atunci, MNIR a preluat în custodie candela, pentru că existau temeri că nu putea fi asigurată securitatea ei. Candela, de 12 kilograme, e lucrată dintr- un argint de foarte bună calitate, obținut din topirea unui mare număr de taleri, de puritate 930 la mie, cu un mic conținut de cupru și aur. Are pe ea o inscripție importantă prin care se adeverește locul unde se află mormântul lui Brâncoveanu. Timp de aproape trei veacuri nu s-a știut de el!”.

Flacăra spiritului brâncovenesc arde necontenit

 

18-candela2-rzv

Parohul bisericii Sfântul Gheorghe-Nou, de la Kilometrul Zero al României, părintele dr. Emil Cărămizaru era, ieri, pătruns de emoție. După ce anul trecut a reușit să readucă, la strălucirea de odinioară, ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu, în acest an, a reîntregit patrimoniul bisericii cu candela Mariei Brâncoveanu: „Flacăra spritului brâncovenesc, care o perioadă lungă de timp a stat în întuneric, va străluci din nou deasupra mormântului Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Doi ani de zile, ne-am străduit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să readucem, acasă la ea, candela istorică a Mariei Brâncoveanu!”. Părintele Cărămizaru a specificat că ziua de nouă august 2016 va rămâne o zi istorică: „Asta atât pentru ctitoria Sfântului Brâncoveanu, cât și pentru spritualitatea noastră creștină, ortodoxă, românească!”.

Un obiect gingaș și vulnerabil

Candela a fost expusă din 1972, până în 2002, în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național de Istorie de pe Calea Victoriei, din București, timp în care a putut fi admirată de milioane de vizitatori. Apoi, din motive neștiute, ea a stat în depozitul tezaurului istoric al MNIR. Ernest Oberlander- Târnoveanu îi sfătuiește pe preoții de la biserica Sfântul Gheorghe-Nou să nu o folosească drept candelă, deși acesta a fost scopul pentru care a fost creeată: „Recomand să nu fie folosită… Există certitudinea că structura ei va avea de suferit. E un obiect vulnerabil. Nu poate fi recondiționată cu tehnica de astăzi și, mă tem, nici cu tehnica viitoare! Compușii de sulf și clor sunt foarte agresivi pentru argint… chiar transpirația umană e nocivă pentru obiectele din argint!”. Cu toate temerile sale de muzeograf, Ernest Oberlander- Târnoveanu e conștient că locul sfintei candele este la Biserica Sfântul Gheorghe-Nou: „Ea s-a întors acasă la ea, pentru că aici îi este locul!”.

18-candela-rzv

FOTO: Părintele dr. Emil Cărămizaru și directorul MNIR Ernest Oberlander-Târnoveanu

 

sursa: evz.ro

Category: 3 Sfinţii Martiri Brancoveni, Articole in presa, Hramurile bisericii

About the Author:

Comments are closed.