Subscribe via RSS Feed

SFÂNTUL IERARH NICOLAE SĂRBĂTORIT LA BISERICA SFÂNTUL GHEORGHE NOU DIN CAPITALĂ, UNDE SE AFLĂ MÂNA SA CEA DREAPTĂ !

PROGRAMUL LITURGIC PENTRU HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE NOU-
SFÂNTUL IERARH NICOLAE-6 DECEMBRIE 2015

mana1

VINERI-4 Decembrie
ORELE 10,00-12,00
Vizită cu Moaștele Sfântului Nicolae la secția de oncologie (copiii bolnavi de cancer) de la spitalul Fundeni, unde părintele paroh va aduce daruri de Moș Nicolae pentru copilașii bolnavi.

Orele 13,00 :
Scoaterea în procesiune împrejurul bisericii a raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae.
Depunerea sfântului odor în pridvorul bisericii voievodale Sfântul Gheorghe Nou, unde vor rămâne până Duminică 6 Decembrie ORELE 24,00.

Orele 17,30- SLUJBA VECERINIEI
și Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae.

SÂMBĂTĂ 5 DECEMBRIE Orele 8,30 slujba Utreniei urmată de Sfânta Liturghie-
(orele 10,00-12,00)

Orele 18,00 – VECERNIA hramului, unită cu LITIA.

DUMINICĂ 6 Decembrie: orele 8,00- 9,30 slujba Utreniei;
Orele 9,30 primirea delegatului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varlaam, Episcop Vicar Patriarhal.
Orele 10,00-12,30 Sfânta Liturghie;
12,30-13,00- Trisaghion pentru pomenirea ctitorilor și a slujitorilor bisericii, adormiți întru Domnul.
Orele 18,00 Vecernia și Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae.

SCURT ISTORIC
despre sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae din Biserica voievodală Sfântul Gheorghe Nou- Km. Zero

În anul 1600 voievodul martir și întregitor de neam românesc Mihai Viteazul a adus la Biserica Sfântul Gheorghe din București moaștele (mâna dreaptă) a Sfântului Ierarh Nicolae, consemânând în scris pe racla istorică următorul epitaf în limba slavonă:
ACEASTĂ MÂNĂ A SFÂNTULUI NICOLAE AU FERECAT-O CU AUR DOMNUL IO MIHAIL VOEVOD ȘI DOAMNA STANCA ȘI FIUL LOR NECULA VOEVOD, ÎN ANUL 7108 (1600) ISPRAVNIC FIIND MITROPOLITUL EFTIMIE”
Ferecătura în aur a sfintei mâini a marelui ierarh s-a făcut după porunca domnească și cu binecuvântarea Mitropolitului Țării Românești, Eftimie.
Asadar, sfintele moaște au dublă Autentificare: a autorității statale, prin Domnitor și a Bisericii prin Mitropolit. Mai este consemnat pe raclă și numele celui care a scris textul:
” FĂCUTĂ DE ROBUL LUI DUMNEZEU, PAHARNICUL POLITIMOS”.
Sfintele moaște mai sunt pomenite de către cronicarul Radu Greceanu în data de 29 Iunie 1707, când a fost săvârșită, în chip strălucit, sfințirea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou. Atunci Patriarhul Ierusalimului Hrisant Nottara, înconjurat de un impresionant sobor de arhierei,egumeni și preoți din țară și străinătate, precum și familia domnească, purta deasupra capului, în procesiune, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, de la paraclisul palatului domnesc până la Biserica Sfântul Gheorghe Nou.
Autentificarea sfântului odor vine și din partea Academiei Române în anul 1965, când Profesorul și Academicianul bizantinolog Alexandru Elian, publică sub egida înaltului for academic lucrarea “Repertorul Inscripțiilor României”, care atestă din punct de vedere istoric autenticitatea raclei cu sfintele moaște.
Este un mare privilegiu spiritual pentru Țara și Biserica noastră să avem un asemenea odor duhovnicesc în inima Bucureștilor, la Kilometrul Zero al României, Sfântul Ierarh Nicolae binecuvintează prin sfintele sale moaște o întreagă Românie creștină și ortodoxă !

Paroh,
Pr. Prof. Dr. Emil Nedelea Cărămizaru

Tags: , ,

Category: Hramurile bisericii

About the Author:

Comments are closed.